Saïf – Stil Leven

2020

Maart 2020 kreeg ik de vraag om in opdracht van Stichting Droom&Daad een fotoserie te maken over de impact van de pandemie in Rotterdam. Ik ben één van de zes geselecteerde fotografen die aan de slag gaat ten tijden van de eerste lockdown.
Het eind resultaat is een serie van 10 beelden, een fotoboek; Stil Leven en een expositie in de Kunsthal Rotterdam.

Ik bezoek Saïf Ahmed Alhaddi in zijn appartement in Rotterdam tijdens de lockdown. Saïf is een mensenrechtenactivist die vluchtte uit zijn geboorteland Jemen, waar zijn vrouw en zoontje van drie in de hoofdstad Sanaa wonen. Maart 2020 verwachtte hij eigenlijk een brief van de IND met het bericht wanneer zijn vrouw en zoon eindelijk mogen komen. Dit word uitgesteld door Covid-19.

We hebben gesprekken over van alles en nog wat, krijg een lekkere maaltijd voorgeschoteld, al was die voor mij iets te pittig en ondertussen schiet ik foto’s van Saïf. Het resultaat is een intieme fotoserie van Saïf hoe hij de lockdown tijd doorkomt. Videobellen met zijn familie in Yemen, Nederlands leren met een zelfgemaakt kaartjes systeem, het huis en de boodschappen ontsmetten en het thuis sporten.
Saïf is oprichter van de Jemenitische Nederlandse Vriendschap facebook groep. Waar hij filmpjes van zichzelf plaatst met de laatste nieuws van de persconferenties van het kabinet, in het Arabisch. Informatie die toen alleen in het Nederlands en Engels te vinden was, terwijl een groot deel van Nederlandse samenleving de Nederlandse taal niet machtig is. Belangrijk dat iedereen snapt wat er speelt en de laatste regels begrijpt.

Saïf komt zijn tijd alleen door, net zoals zoveel Nederlanders, alleen dan zonder de problemen van thuiswerken met kinderen, met die eeuwige zoom vergaderingen en de koffies die niet vergoed worden. Hij wacht geduldig op zijn gezin in Yemen. Waar Covid-19 ook is, alleen zonder goede ziekenhuizen en bovenop alle problemen die er al zijn.

Na de zomer krijg ik een foto via whatsapp, een foto van zijn gezin met paraplu in het regenachtige Rotterdam.

 

 

 

Sluiten
1 / 10
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten